Powered By Blogger

flag

free counters

Wednesday, September 8, 2010

general information about kitesurfing!!

Τι είναι το kiteboarding;

Το kiteboarding είναι παρεμφερές με το wakeboarding ή το surfing, αλλά με μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας. Με μία σανίδα σαν του surf ή σαν του wakeboard μπορείς να πλανάρεις στο νερό χωρίς κάποια μηχανική υποστήριξη. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας αετός που θα σου δώσει την απαραίτητη δύναμη να κινηθείς επάνω στο νερό, στη στεριά ή στο χιόνι. Με τον αετό στο νερό μπορείς να πλανάρεις, να κάνεις άλματα ή να ακολουθήσεις τα κύματα, κάνοντας διάφορα tricks.


Πόσο κοστίζει να ξεκινήσω το kiteboarding;

Το εύρος του κόστους για να ξεκινήσει κάποιος είναι από τα 700€ εως τα 1700€, εξαρτώμενο πάντα από την παλαιότητα του εξοπλισμού. Η παραπάνω τιμή αφορά αετό, σανίδι και ζώνη, ως πρωτεύον εξοπλισμός, αλλά υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε και ένα σωσίβιο, ένα κράνος και ένα ζευγάρι γυαλιά. Στη πορεία βέβαια θα χρειαστείτε και μια χειμερινή στολή, εάν αποφασίσετε να μπείτε και με πιο χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανόν διαφορετικού μεγέθους αετού καθώς το επίπεδό σας γίνεται υψηλότερο. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη προσφορά εξοπλισμού με τους εμπόρους να δημιουργούν πακέτα αρχάριων σε πολύ καλές τιμές. Στην Ελλάδα οι τιμές, στον καινούργιο εξοπλισμό, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές σε σχέση με τα αντίστοιχα είδη στο εξωτερικό.



Πρέπει να παρακολουθήσω μαθήματα;

Οπωσδήποτε ΝΑΙ
Όπως στις καταδύσεις και στο παραπέντε, δεν θέλετε να διατρέξετε τους περιττούς κινδύνους μαθαίνοντας. Πολλές από τις τεχνικές είναι συνεχόμενες (Πεταγμα αετου, BodyDrag, Watersart) και μαθαίνονται καλύτερα σε ένα μάθημα.. Τα μαθήματα μικραίνουν το χρόνο εκμάθησής και σας εξασφαλίζουν μια ασφαλή διαδικασία μάθησης



Πόσο κοστίζουν τα μαθήματα;

Σε γενικές γραμμές το κόστος ανέρχεται στα 40€-60€ την ώρα. Υπάρχουν βέβαια πακέτα 2,3,4 κτλ ατόμων. Πάντα η τιμή είναι διαπραγματεύσιμη. Ελέγχεται τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ρωτήστε τι γίνεται με τον συγκεκριμένο δάσκαλο (γι’ αυτό υπάρχουν τα forum), ο χρόνος που πληρώνεται να είναι πραγματικός. Και το σημαντικότερο, να έχετε μάθει αποδεδειγμένα να πλανάρετε στον τέλος των μαθημάτων και όταν μιλάμε για πλανάρισμα εννοείτε να πηγαίνουμε και να ερχόμαστε στο ίδιο σημείο.


Είναι εύκολο να μάθω kiteboarding;

Εάν κάποιος έχει προϋπηρεσία σε windsurfing, wakeboarding, surf κτλ είναι σαφές ότι θα χρειαστεί λιγότερα μαθήματα, αλλά και ο καθένας μπορεί να μάθει. Σε γενικές γραμμές είναι εύκολο sport, ειδικότερα αν υπάρχει σωστός δάσκαλος. Κακές οδηγίες ή καθόλου οδηγίες κάνουν το kiteboarding ένα επικίνδυνο άθλημα.


Μπορεί κάποιος να μάθει από το internet, περιοδικά και βιβλία ή φίλους;

Το να μάθει κάποιος από το internet, περιοδικά ή βιβλία δεν είναι αδύνατο. Ένας εκπαιδευτής όμως είναι καλύτερη πηγή πληροφοριών από οποιαδήποτε άλλη. Ένας εκπαιδευτής σε παρακολουθεί και εντοπίζει αμέσως τα λάθη, κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις, σετάρει τον εξοπλισμό σου και κάνει τις απαραίτητες αλλαγές εάν χρειαστεί. Ένας φίλος επίσης θα μπορούσε να είναι ικανοποιητική πηγή πληροφοριών, αλλά το πιθανότερο είναι ότι προτιμά να είναι στο νερό και όχι να σε εκπαιδεύει. Επίσης ο φίλος μπορεί να μην έχει την εμπειρία να σου προσφέρει τις σωστές γνώσεις.


Χρειάζομαι ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση για το kiteboarding;

Καθώς οι κατασκευαστές βελτιώνουν συνεχώς τον εξοπλισμό, δεν χρειάζεται ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση. Πρέπει να είσαι βέβαια σε ένα μέσο επίπεδο, να κολυμπάς άνετα κάποια απόσταση και γενικότερα να τα πηγαίνεις καλά με το θέμα της αντοχής. Αν και αρκετοί προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, μία μπύρα πριν και μία μπύρα μετά δε βελτιώνουν την φυσική κατάσταση.


Είναι ο έλεγχος του αετού το σημαντικότερο κομμάτι της εκμάθησης;

Ο έλεγχος της συμπεριφοράς του αετού είναι το σημαντικότερο κομμάτι τις εκμάθησης του kiteboarding. Η εμπειρία επάνω στον έλεγχο του αετού θα σε κάνει να ανέβεις γρηγορότερα στη σανίδα και να αποφεύγεις δυσάρεστες καταστάσεις και πολύ κολύμπι.


Τι γίνεται με όλους αυτούς τους τύπους αετών που βλέπω, ακούω και διαβάζω;

Οι δύο γενικές κατηγορίες αετών είναι Inflatable και Foil. Οι πρώτοι είναι το κυρίαρχο είδος, είναι αυτοί που κατά 99% βλέπεις στην παραλία. Έχουν εσωτερικά μπαλόνια που φουσκώνουν με την τρόμπα. Αυτά διατηρούν το σχήμα του αετού και είναι ιδανικοί για χρήση στο νερό. Εάν πέσουν, επιπλέουν. Με διάφορες τεχνικές, άλλος ευκολότερα και άλλος δυσκολότερα απογειώνονται μέσα από το νερό. Εάν χτυπήσουν όμως πολύ δυνατά ακόμα και στο νερό υπάρχει περίπτωση να υποστούν κάποια ζημιά, που μπορεί να επιδιορθωθεί όμως γρήγορα και με χαμηλό σχετικά κόστος.

Η δεύτερη κατηγορία, Foil, δεν έχει μπαλόνια. Έχουν ύφασμα και στις δυο πλευρές και μοιάζουν με πτέρυγες αεροπλάνου. Έχουν ένα πολύπλοκο σύστημα με σχοινένιο ιστό για να διατηρούν το σχήμα τους. Ο αέρας απλά εισέρχεται στον αετό, αυτός απογειώνεται και συνεχίζει να τον γεμίζει καθώς πετά. Με ένα σύστημα βαλβίδων ο αέρας παραμένει μέσα. Έχουν συνήθως μικρότερο βάρος από τον προηγούμενο και είναι ιδανικοί για τη στεριά και το χιόνι.
Θα χρειαστώ περισσότερους από έναν αετούς;

Το πιθανότερο κάποια στιγμή, εκτός και έχεις αποφασίσει να κάνεις σε συγκεκριμένες συνθήκες ανέμου και θάλασσας. Συνήθως χρειαζόμαστε δύο και καμιά φοράς τρεις. Κάθε αετός χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες συνθήκες ανέμου, ανάλογα με το μέγεθος του.


Τι τύποι σανιδιών υπάρχουν;

Δύο είναι οι κύριες κατηγορίες. Τα directionals και τα twin-tip. Τα πρώτα είναι σαν τα σανίδια του surf και πηγαίνουν προς μία κατεύθυνση μόνον. Αν ο αναβάτης θελήσει να αλλάξει διεύθυνση συνήθως πρέπει να αλλάξει και τη θέση των ποδιών, όπως κάνουν οι windsurfers που χοροπηδούν επάνω στη σανίδα. Χρησιμοποιούνται κυρίως από αυτούς που κάνουν waveriding. Τα twin-tips, όπως το λέει το όνομα τους είναι διπλής κατεύθυνσης. Αλλάζεις κατεύθυνση χωρίς να αλλάξεις θέση στα πόδια, όπως τα σανίδια του snowboard.


Θα χρειαστώ περισσότερα από ένα σανίδια;

Γενικά μιλώντας…όχι. Η πλειοψηφία ένα σανίδι έχει. Εάν μπαίνεις σε πολύ αέρα για να κάνεις άλματα, χρειάζεσαι ένα μικρό και ελαφρύ. Εάν θες να κάνεις σε συνθήκες με πολύ λίγο αέρα τότε χρειάζεσαι και ένα μεγάλο με πολλά λίτρα, δλδ να σε κρατάει αυτό στην επιφάνεια, να επιπλέεις εξαιτίας του σανιδιού.


Είμαι windsurfer, ποιες οι διαφορές με το kiteboarding;

Το kiteboarding είναι διαφορετικό από το windsurfing και προσφέρει και διαφορετικές συγκινήσεις. Π.χ. ένας kiter μπορεί να πλανάρει από τα 12knots με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Στα 16knots μπορείς να κάνεις και άλματα. Στο windsurfing σε αυτά τα knots απλά δεν έχει πλάκα. Ένας kiter μπορεί να κάνει άλμα και διάφορα άλλα tricks ακόμα και σε flat νερό. Ο windsurfer χρειάζεται κύμα για να το καταφέρει αυτό. Από την άλλη όμως στο windsurfing μπορούν και κάνουν με ιδιαίτερα υψηλούς ανέμους, ενώ στο kiteboarding είναι πολύ επικίνδυνα σε τέτοιες συνθήκες.


Έκανα wakeboard, waterskied ή snowboard, θα μάθω πιο εύκολα;

Ναι, γιατί στηρίζονται στις ίδιες γενικές αρχές.


Μπορώ να κάνω όπου κάνουν windsurfers;

Δυστυχώς γι’ αυτούς, ναι…Χρειαζόμαστε όμως μία ανοιχτή περιοχή για να απλώσουμε τον εξοπλισμό μας και να απογειώσουμε τον αετό. Ο αέρας πρέπει να είναι σταθερός και να μην επηρεάζεται από δέντρα, κτήρια, λόφους κτλ.

Μέσα στο νερό πρέπει να προσέχουμε τους υπόλοιπους. Το πιο επικίνδυνο κομμάτι του εξοπλισμού μας όταν είμαστε μέσα είναι τα σχοινιά που συνδέουν εμάς με τον αετό. Έτσι όπως είναι τεντωμένα μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρούς τραυματισμούς. Επίσης πολύ προσοχή όταν ο αετός πέφτει στο νερό, τα σχοινιά παραμένουν θανάσιμη παγίδα για εμάς και τους άλλους.


Το kiteboarding έχει πλάκα, αλλά αποτελεί και μία επικίνδυνη ενασχόληση. Όλα τα παραπάνω, όταν τα διαβάσετε, δε θα σας κάνουν καλύτερους kiters. Αποτελούν γενικές συμβουλές για πληροφόρηση και μόνον.

No comments:

Post a Comment